Новина: Ще изтрие ли новата здравна карта здравеопазването в област Търговище?
(Категория: Здравеопазване)
Публикувано от paragraf22
сряда 10 февруари 2016 - 19:46:47

Управителният съвет на РК на БЛС –Търговище е сериозно разтревожен от драстичните промени в здравната карта в областта /ОЗК/ наложени и публикувани от МЗ в абсолютно несъответствие на така подготвената от Областната комисия карта.

Въпреки, че ОЗК беше изработена съгласно изискванията, формулите и коефициентите, указани в методиката на МЗ /независимо от многобройните забележки на представителите на РЛК/.

При направеното сравнение сега се виждат големите различия м/у нея и тази публикувана от МЗ.

Най-съществени са: Областна комисия предлага общо 737 легла, МЗ определя общо 610 – с 127 по-малко, от предложените от Областна комисия 551 легла за активно лечение, МЗ определя 447 – с 104 по-малко, значително са намалени хирургични легла от 150 на 80, най-вече за сметка на хирургичните, очни и ортопедични легла, определено е 1 легло за пластична хирургия, което не е предложено от Областната комисия, а в същото време не са утвърдени предложени 3 легла за гръдна хирургия, намалени са потребностите от терапевтични легла от 240 на 227 легла, като най-голямо е намалението за нервни болести от 68 на 34 легла, определени са в същото време 42 легла за лъчелечение, които не са предложени от Областна комисия, следствие на което са намалени останалите терапевтични легла. Необяснимо е защо са включени тези легла, когато в областта никога не е съществувало такова отделение, такава апаратура и специалисти, намалени са акушеро-гинекологичните легла от 56 на 46 и педиатричните от 64 на 60 легла, въпреки приоритетността на майчиното и детско здравеопазване, от предложените 25 интензивни легла са определени 18, намалени са психиатричните легла от 79 на 43 легла.

Съществено е да се отбележи, че по методика на МЗ леглата за активно лечение са 4,9 на 1000 население. Предложението на Областната комисия е 4,73, а предложението на МЗ е 3,84, т.е. МЗ ги определя против собствената си методика.
Трябва да се отчетат проблемите и при общо практикуващите лекари, където има намаление на МДД за различни значими заболявания.
Закриването на анестезиологични легла от І ниво, ще доведе до загуба на дейности и намаление на достъпа на пациенти с висок риск.

Медицинската общественост не може да не бие тревога, тъй като при тези условия могат да бъдат предвидени неблагоприятните последици за здравеопазването, които прогресивно се влошават за нашата област. За кратко време се ликвидира хирургична болница, в която се извършваха 2 000 операции годишно, без работа останаха близо 70 души, закри се хирургично и акушеро-гинекологично отделение в Поповската болница. Предвид намаляването на леглата, промените в изискванията /критериите / за сключване на догори с РЗОК са изключително застрашени за закриване общинските болници на Омуртаг и Попово независимо от трудните райони / отдалеченост и възрастова структура на населението/ закрити болници в близки общини / болницата в Котел/, както и силно нарушаване на баланса в областната болница при промяна на легловия фонд и нива на компетентност. Неминуемо ще се засегне и специализираната очна болница.

Изразяваме нашето несъгласие с този подход, който ще ощети изключително много достъпа на пациента до медицинска помощ, персонала на болниците ще бъде поставен в затруднена ситуация, а може би и до масова безработица.
Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://www.targovishtenews.com/news.php?extend.3970 )