Новина: „Да се гради” е мотото на ОКС – Търговище
(Категория: Интервю)
Публикувано от T-news
сряда 05 декември 2012 - 10:15:29

С тези думи ни посрещна г – н Йордан Ботунски – председател на Окръжния кооперативен съюз в Търговище и общински съветник втори мандат в Общински съвет – Търговище от БСП. Поводът за това интервю с г – н Ботунски са думите на г – н Красимир Русев относно неговото сезиране на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликти на интереси и излизане на решение 139 даващо определение за признаване на конфликт на интерес на г – н Ботунски в качеството му на длъжностно лице участвало в процедура администрирана от общинска администрация – Търговище за процедура за отдаване под наем на имот – общинска собственост.


Г – н Ботунски какъв е Вашият коментар на твърденията на г – н Русев относно конфликтите на интереси в които попадате в качеството Ви на общински съветник и като областен председател на Окръжният кооперативен съюз – Търговище?

Единственото вярно в твърденията на г – н Русев е, че съм общински съветник и председател на ОКС – Търговище. Не знам дали знаете, но структурата на Кооперативната система в България съществува от 1890 година и обединява стотици хиляди наши сънародници. ОКС Търговище е създаден през 1921 година и на територията на област Търговище член – кооператорите са около 7000, а в община Търговище са около 4000. Мислите ли, че тези хора, които представлявам институционално и донякъде политически в Общински съвет – Търговище нямат право да се защитава техния интерес?
Държа отговорно да отбележа, че кооперативната търговската верига на ЦКС е най – добрата дистрибуционна верига в България, а освен това ние работим изцяло с продукция на нашите член – кооператори. По този начин нашата организация успява да реализира особен вид икономически протекционизъм – с български продукти към българските потребители.

Можете ли да коментирате казусът „Сюрен” – една от темите, която г – н Русев засяга в нападките срещу Вас?

Оказва се, че големите вериги които закупиха и изградиха големи центрове в град Търговище и които дистрибутират почти изцяло чужда продукция подценяват нашите български производители. Именно поради тази причина нашата организация реши да организира един сериозен проект чрез закупуването на пазар „Сюрен” и да го превърнем в конкурентно способен търговски обект продаващ българска продукция. По време на гласуването на в Общински съвет – Търговище на решението за продажбата на сградата аз дори не присъствах на сесията, а на сесията на която беше решено ОКС – Търговище да закупи и прилежащият терен под сградата не участвах в гласуването като за целта бях подал декларация за конфликт на интереси, като по този начин осъществих предписаното в нормативната уредба по отношение на възможния конфликт на интерес.

Да но по казусът „Лиляк” Комисията е излязла с решени, което Ви постая институционално в конфликт на интереси?

Държа да запозная Вашите читатели с казусът „Лиляк”. Става въпрос за помещение в село Лиляк, което около 30 години е било аптека на селото, а в последните около 10 години е било отдадено под наем на частно лице, което и в момента го ползва. След проведени разговори сред жителите и поставени от тях въпроси за липса на аптека в селото се стигна до идеята да се възстанови възможността да се обособи търговски обект, който да се стопанисва от нашата организация и да изпълнява ролята на дрогерия. След изтичането на догтовара за наем на това помещение, през месец април тази година Общинска администрация – Търговище обяви напълно законно нов търг за помещението. На този търг ОКС – Търговище спечели убедително, чрез условията които предложи , но по неясни причини тук започна организирана кампания срещу мен инициирана от заинтересовани страни. Процедурата беше обжалвана чрез необходимите съдебни процедури. На първа и втора инстанция – Районен и Окръжен съд в Търговище ОКС спечели делата. На 5 март 2013 г. е насрочено делото за последната инстанция – Върховен административен съд. Ще почакаме дотогава и ще видим волята на тази висша инстанция. Фрапиращ е факта че това помещенние продължава да се използав и в момента от предишният наемател като магазин.
Този казус беше използван от заинтересовани страни, които най – вероятно са подплатени с „необходимите аргументи”, за да сезират комисията с сигнал, който смело мога да определя като донос. Решението на Комисията, което установява мой конфликт на интереси ме изненада, но в качеството си на отговорен човек аз се възползвах от възможностите и обжалвам това решение в съдът. Ще изчакаме да видим какво е мнението на съдът.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://www.targovishtenews.com/news.php?extend.153 )