Новина: Община Търговище ще подпомага финансово семейства с репродуктивни проблеми
(Категория: Здравеопазване)
Публикувано от tonipirin
четвъртък 01 ноември 2012 - 12:27:06

Общинската администрация ще предложи в проекта за бюджет 2013 средства в размер на 30 000 лв. за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми. Това решиха днес местните парламентаристи на свое заседание.
Отпуснатите средства ще могат да се използват за диагностика или АРТ. Максималната помощ която може да получи един заявител за един опит в рамките на текущата календарна година е до 2 500 лв. Критериите за избор на двойки или семейства, както и процедурата за финансово подпомагане ще се уреждат чрез Правилник за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на община Търговище.

Вносителя на докладната записка Мая Павлова от МК „Обединени за Търговище“ заяви, че целта която си поставят със създаването на Правилника е да бъде повишена раждаемостта на глава от населението в община Търговище. Тя представи данни на НСИ, според които ,15 % от хората във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми. Към настоящия момент това прави 11 277 души на територията на нашата община.Според същите данни 5 % от тях, или 564 души се нуждаят от ин витро процедура, за да се сдобият със свое дете. Мая Павлова заяви, че високата безработица и ниски доходи в малките общини, каквато е и нашата, допълнително спъват тези двойки и това налага да бъдат отпуснати финансови средства за тяхното подпомагане.Новина от Търговище Новини от Област Търговище
( http://www.targovishtenews.com/news.php?extend.13 )